Odata cu avansarea si dezvoltarea stomatologiei moderne, uzul microscopului dentar in tratamentele de canal a devenit foarte important. Cu ajutorul lui practicianul poate identifica canale suplimentare si astfel sansele de reusita cresc considerabil.
Endodonție
Cum completeaza laserul tratamentul de canal?
Laserul dentar emite o raza luminoasa care curata tesuturile moi si dure din cavitatea orala sau le modifica structura
Efectele laserului in tratamentul endodontic au fost confirmate si aduc un aport critic in dezinfectia canalelor in special in cazurile complicate cand dintii prezinta afectiuni vechi,cu infectii, secretii purulente.
Succesul unui
tratament de canal cu laser este dat de eficienta cu care sunt dezinfectate canalele, calitatea restaurarii coronare(prin obturatie sau coroana dentara) si de reactivitatea organismului.
Clasic tratamentul de canal consta in curatarea canalelor cu ace speciale pentru aceasta manopera si folosirea un solutii pentru dezinfectarea lor. Desi aceste solutii iriga cu succes canalul/canalele principale, canalele auxiliare raman de multe ori neatinse atat de instrumentele mecanice cat si de solutii. Aici intervine laserterapia care completeaza tratamentul mechanic, manual.
Laserul dentar este introdus pe canal si este plimbat pe toata lungimea lui folosind miscari circulare. Astfel raza laserului ajunge pe toti peretii canalui si intra si dezinfecteaza si cele mai inguste canalicule. In completarea laserului intervine si lampa cu ozon care emite acest gaz care are propietatea de a patrunde si dezinfecta cele mai greu accesibile spatii din profunzimea canalelor.
Avantajele folosirii laserului in endodontie
- Aceasta metoda poate elimina si cele mai rezistente bacterii din canalele endodontice.
- Creste sansele de vindecare cand dintele prezinta o afectiune endodontica complexa
- Completeaza solutiile clasice de irigare si duce la o decontaminare eficienta a canalelor
Dezavantajele folosirii laserului in endodontie
- Folosit la parametrii incorecti aceasta metoda de dezinfectie este ineficienta
- Desi fibra este flexibila, canalele curbe pot prezenta dificultati pentru specialist in folosirea laserului pe toata lungimea canalului.
Cine poate beneficia de acest tratament?
Orice tratament de canal endodontic pote beneficia de aceasta terapie cu laser, nefiind indicat cu predilectie doar cazurilor complexe. Pentru efectuarea unui tratament corect, de lunga durata si cu o eficienta maxima, se recomanda utilizarea laserului ori de cate ori este posibil.
Laser in Parodontologie
Boala parodontală este o boala ce are la bază o infecție bacteriană. Această bacteriemie este cauza inflamării cronice a țesutului parodontal, iar rolul bactericid și detoxifiant al LASER-ului este binevenit în tratarea inflamației. Pe lânga toate acestea, s-a dovedit că LASER-ul are un important efect bactericid asupra lui Aggregatibacter actinomycetemcomitans, acesta fiind patogenul parodontal ce dă agresivitatea bolilor parodontale. Supresia acestei bacterii prin tratamentul convențional este minimă, în schimb s-a dovedit că lumina LASER-ului reușește să anihileze acest patogen, reușind să pătrundă în zone precum cementul radicular sau profunzimea țesutului moale, unde tratamentul convențional nu are niciun rezultat.
Terapia practicată se numește “terapie parodontală asistată de LASER”, ceea ce implică faptul că LASER-ul este doar o parte a tratamentului.
Laserul diodă reprezintă o soluție modernă de realizare a tratamentelor în cazul bolii parodontale. Cu ajutorul lui putem efectua o decontaminare eficientă a pungilor parodontale si stimularea refacerii tesuturilor afectate . Este o soluție minim invazivă pentru chirugia parodontală, creând condițiile biologice de reatașare a gingiei pe dinte.
Laserului înlătură țesuturile alterate, stimulează vindecarea, reduce inflamatia postoperatorie și necesitatea de administrare a antibioticelor. Tratamentul cu laser poate completa terapia în boala parodontală clasică în etapele inițiale și reprezintă o alternativă de succes în etapele chirurgicale și de biostimulare.