Parodontologie Laser | Tratamente Parodontoza

Servicii DC dental

Parodontologie

Parodontita este o boala care duce, in timp, la pierderea dintilor. Apare chiar si la persoanele tinere, iar daca nu este tinuta sub control, produce efecte dezastruoase. Studiile arata ca exista sanse ca aceasta sa fie ereditara. Asadar, daca ai in familie un astfel de istoric medical, esti mult mai expus acestei probleme dentare. Exista, insa, mai multi factori care duc la declansarea ei.

Parodontologie
Parodontologie

Simptome parodontită

  • Gingie umflată şi moale;
  • Gingie de culoare roşu aprins sau violet;
  • Gingie sensibilă la atingere;
  • Sângerări ale gingiilor;
  • Îndepărtarea gingiilor de dinţi, făcând dinţii să pară mai lungi decât în mod obişnuit;
  • Noi spaţii se dezvoltă între dinţi;
  • Puroi adunat între dinte şi gingie;
  • Respiraţie urât mirositoare;
  • Pierderea dinţilor;
  • Durere la mestecat;
  • Modificarea modului în care dinţii se potrivesc atunci când muşcaţi;

Cum depistam boala parodontala?

Testele PCR pentru depistarea bacteriilor din parodontiu (gingie) prezintă o specificitate înaltă pentru identificarea și stabilirea cantității lor relative. Testele sunt, de asemenea, mai sensibile decât cultura bacteriană, deoarece identifică germenii după ADN, indiferent de viabilitatea acestora .

Tratament boala parodontala

Planul de tratament poate fi efectuat de către medicul stomatolog. Scopul tratamentului parodontitei este de a curăţa temeinic buzunarele create în jurul dinţilor şi de a preveni deteriorarea osului. Pentru ca tratamentul medical să aibă succes acesta trebuie complementat cu o rutină zilnică de îngrijire orală şi oprirea din fumat (dacă este cazul).

Parodontologie

Tratament non-chirurgical parodontită

Dacă parodontita nu este într-un stadiu avansat, tratamentul poate implica proceduri mai puţin invazive, incluzând:

  • Detartrajul îndepărtează tartrul şi bacteriile de pe suprafaţa dinţilor şi sub gingie. Acesta poate fi realizat folosind instrumente, laser sau dispozitiv cu ultrasunete.
  • Planarea radiculară. Netezeşte suprafeţele rădăcinilor, previne acumularea continuă a tartrului şi bacteriilor; elimina produsul secundar bacterian care contribuie la inflamarea şi întârzierea vindecării sau reataşarea gingiei pe suprafaţa dinţilor.
  • Antibiotice.Acestea pot ţine sub control infecţia bacteriană.

Cauze parodontită

În cele mai multe cazuri parodontita începe cu placa – o substanţă lipicioasă compusă majoritar din bacterii. Dacă este lăsată netratată, iată cum poate avansa la stadiul de parodontită:

Placa se formează pe suprafaţa dinţilor iar periajul dinţilor de două ori pe zi cât şi folosirea aţei dentare elimină placa, insa acesta reapare rapid.

Dacă nu este înlăturată periodic, placa se poate întări sub linia gingiei formând tartru. Tartrul este mai greu de îndepărtat şi este plin cu bacterii. Daunele asupra gingiilor şi dinţilor sunt mai mari cu cât placa şi tartrul rămân mai mult timp pe dinţi. Tartrul nu pote fi înlăturat prin periaj sau folosind aţa dentară fiind nevoie de o curăţare profesională pentru a-l elimina.

Placa poate cauza gingivită, cea mai uşoară formă de boală parodontală. Gingivita reprezintă iritarea şi inflamaţia părţii gingiei situată la baza dintelui. Gingivita poate fi înlăturată cu un tratament profesional stomatologic şi o îngrijire orală atentă. Inflamaţia continuă a gingiilor poate provoca parodontită, cauzând apariţia unor “buzunare” între gingie şi dinte, acesta umplându-se cu placă, tartru şi bacterii. În timp, aceste buzunare devin mai adânci, adăugându-se noi bacterii. Netratată, această infecţie cauzează pierderea ţesutului şi a osului, şi în cele din urmă pierderea dinţilor afectaţi.

Tratamente chirurgicale parodontită.

Dacă suferiţi de parodontită în stadiu avansat, tratamentul poate necesita o intervenţie chirurgicală dentară, cum ar fi:

  • Reducerea pungilor parodontale. Stomatologul va efectua mici incizii în gingie, astfel încât o secţiune din gingie poate fi ridicată, expunând rădăcinile pentru ca acestea să poată fi curăţate eficient. Deoarece parodontita provoacă deseori pierdere osoasa, osul de bază poate fi reconturat înainte ca ţesutul gingival să fie cusut la loc. După vindecare va fi mai uşor să curăţaţi aceste zone şi să menţineţi gingiile sănătoase.
  • Grafe cu ţesut moale.Când gingia este afectată, aceasta se îndepărtează de dinte, stomatologul putând lua decizia de a întări o parte din ţesutul afectat. Acest lucru se efectuează prin îndepărtarea unei cantităţi mici de ţesut de pe acoperişul gurii şi ataşarea acesteia la locul afectat. Acest lucru poate opri retragerea gingiilor, acoperind rădăcinile expuse şi redând dinţilor un aspect plăcut.
  • Adiţie osoasă.Această procedură este efectuată atunci când parodontita a distrus osul din jurul rădăcinii dintelui. Pentru reconstrucţia dintelui se vor folosi grefe ce pot fi compuse din mici fragmente din propriul os sau material sintetic. Graftul osos ajută la prevenirea pierderii dinţilor prin menţinerea acestora în poziţie. De asemenea, serveşte ca o platformă pentru regenerarea osului natural.
  • Regenerarea ţesutului. Medicul stomatolog va implanta o piesă specială, formată dintr-o ţesătură biocompatibilă între osul existent şi dinte. Materialul va impiedica ţesutul nedorit să intre în zona de vindecare, permiţând regenerarea osului afectat.
  • Stimularea creşterii ţesuturilor prin proteine. O altă tehnică folosită implică aplicarea unui gel special pe rădăcina dintelui afectat. Acest gel conţine aceleaşi proteine găsite în dezvoltarea smalţului dinţilor şi stimulează creşterea osului şi a ţesuturilor sănătoase.

Despre clear alignere cu Dr. Razvan Arpinte - DC dental

Laser Epic X

Odata cu avansarea si dezvoltarea stomatologiei moderne, uzul microscopului dentar in tratamentele de canal a devenit foarte important. Cu ajutorul lui practicianul poate identifica canale suplimentare si astfel sansele de reusita cresc considerabil.

Cine este
Dr. Drochioi Cristian?

Absolvent Facultatea de Medicina si Farmacie, Iasi

Specializarea chirurgie oro-maxilo-faciala/implantologie

Medic primar la Spitalul Clinic Militar, Iasi

Lector univ. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

Ce spun pacienții
DC dental

Ne mândrim cu zeci de cazuri rezolvate cu succes și pacienți care ne transmit bucuria prin noul lor zâmbet. Dacă ai fost și tu pacientul nostru, spune-ne cum ne-am descurcat.

Recomand cu toata increderea serviciile Dc dental: profesionalism, personal amabil, servicii de foarte buna calitate, echipamente de ultima generatie.

  • Ionut
  • 22 noiembrie 2019

Primirea cu multa caldura sufletesca, inteligenta si stdiile de specialitate a medicilor: Drochioi Cristian si Leonte Smarandita, va poate salva si darui cel mai frumos zimbet si sanatos cu multa prec izie va recomand sa cauta-ti clinica DC dental.

  • Emilia
  • 12 octombrie 2020

Recomand cu încredere această clinică. Personal primitor și dotări de ultimă generație, iar Dra Doctor Leonte Smărăndița, care s-a ocupat de problemele mele, a dat dovadă de răbdare, profesionalism și dev otament acestei meserii.

  • Ionut
  • 22 noiembrie 2019

Profesionalism, seriozitate, respect fata de pacient!

  • Carmen
  • 17 septembrie 2021

Implanturi dentare
într-o singură zi

SKY Fast & Fixed este un tratament cu implanturi dentare eficiente, cu rezultate vizibile imediat, confirmate de mai mult de 20.000 de pacienți.

programează o consultație